Κοινοτική Χορωδία

Το 1996 το Κοινοτικό Συμβούλιο των κοινοτήτων Πέρα Χωριού και Νήσου αποφάσισε  τη συγκρότηση ενός 4φωνου χορωδιακού συνόλου, μέσα στα πλαίσια της προώθησης  μιας ευρύτερης πολιτιστικής αναβάθμισης και δραστηριότητας  στις κοινότητες μας.

Η Κοινοτική Χορωδία αποκτά στη συνέχεια περιφερειακό χαρακτήρα με τη συμμετοχή και άλλων μελών από γειτονικές  κοινότητες και την ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, καθώς και μέλη από χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Στα 16 χρόνια δραστηριότητάς της η χορωδία έχει να επιδείξει ένα αξιόλογο έργο με τη συμμετοχή της σε χορωδιακά φεστιβάλ, τόσο στον τόπο μας, όσο και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη συμμετοχή  της χορωδίας μας σε  πολιτιστικές εκδηλώσεις  και φεστιβάλ  σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Pόδο, Σύμη, Ναύπλιο,Πάλαιρο, Ιωάννινα), καθώς και  στο παροικιακό κέντρο του Λονδίνου.

Το 2004 η χορωδία κυκλοφόρησε τον πρώτο της ψηφιακό δίσκο ΜΕ ΜΟΥΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, που περιλαμβάνει κυπριακά δημοτικά, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και πιάνου.

Το καλοκαίρι (5-10 Ιουλίου 2012) η χορωδία συμμετείχε, ύστερα  από πρόσκληση, στο Διεθνές Χορωδιακό φεστιβάλ της Βερόνας στην Ιταλία, εκπροσωπώντας την Κύπρο.

Η Κοινοτική Χορωδία Πέρα Χωριού και Νήσου τον Αύγουστο του 2014 ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, συμμετέχοντας  στο ετήσιο  Διεθνές  Χορωδιακό Φεστιβάλ της πόλης SINGING WORLD FESTIVAL.

Η τελετή έναρξης  του φεστιβάλ  πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου και η τελετή λήξης την 6η Αυγούστου με δύο πανηγυρικές συναυλίες όλων των χορωδιών που συμμετείχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός συμμετοχής έφτασε φέτος  στις 27 χορωδίες από όλο τον κόσμο, γεγονός που καταδεικνύει και το κύρος  αυτής της διοργάνωσης διεθνώς.

Αναφέρεται επίσης ότι η συμμετοχή μιας χορωδίας γίνεται αποδεκτή κατόπιν αίτησης και αποστολής οπτικογραφημένου υλικού που δίνει τη δυνατότητα στους διοργανωτές να αποφασίσουν κατά πόσο η χορωδία πληροί τα κριτήρια και το ανάλογο επίπεδο συμμετοχής.

Η Κοινοτική Χορωδία Πέρα Χωριού και Νήσου, η οποία απαρτίζεται από χορωδούς από την ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων μας, κατάφερε να εκπροσωπήσει επάξια τόσο τις κοινότητες αλλά και τον τόπο μας, ευρύτερα στο διεθνές αυτό φεστιβάλ.

Η χορωδία συμμετείχε σε δύο συνολικά συναυλίες με κλασικό θρησκευτικό ρεπερτόριο της Δυτικής εκκλησίας, ενώ σε μια τρίτη συναυλία παρουσιάστηκαν ενδεικτικά κυπριακά παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια.

Μαζί με τη χορωδία ταξίδεψαν και συμμετείχαν οι σολίστες Ζάρα Μπαρκουταριάν, Σοφία Μήτσια, Κρίστια Μιχαήλ και Κυριάκος Βιολάρης. Στο πιάνο η Πάνυ Παπουή Μιχαήλ και Μαέστρος ο Μάριος Κυριάκου

Η γενική αποτίμηση από το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη αξιολογήθηκε από όλους με άριστα, τόσο από πλευράς διοργάνωσης και συμμετοχής στο χορωδιακό φεστιβάλ, όσο και από την άψογη ξενάγηση σε μια φανταστικά όμορφη πόλη, όπως η Αγία Πετρούπολη.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο και η Πολιτιστική του Επιτροπή εκφράζουν τις ευχαριστίες τους, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη στήριξή τους καθώς και όλους τους συντελεστές-χορωδούς και σολίστες που τίμησαν με τη συμμετοχή τους τις κοινότητές και την Κύπρο μας.
 

Φωτογραφίες από την κοινοτική χορωδία

Κοινοτική Χορωδία (youtube)

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων