Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης - Πολιτιστικό Κέντρο,των κοινοτήτων Πέρα Χωριού και Νήσου, στεγάζεται στο «Σπίτι του Χατζηπαντελή», που αποτελεί ένα αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
 
Το σπίτι αυτό αγοράστηκε από το Συμβούλιο των κοινοτήτων μας, το 2003, από τον κληρονόμο-εγγονό Παντελή Χατζηπαντελή, ο οποίος δώρισε, παράλληλα, και δύο επιπρόσθετα δωμάτια που εφάπτονταν της κύριας κατοικίας.

Στη συνέχεια, και με στόχο την αρχική πρόθεση του Κοινοτικού μας Συμβουλίου για διαφύλαξη της παραδοσιακής - πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προχώρησε η αποκατάσταση  του κτιρίου, με αρχιτέκτονες την Ελένη Πετροπούλου και το Νίκο Νικολάου.

Ιδιαίτερη σημασία αποτελεί το γεγονός, ότι τα περισσότερα εκθέματα, στο χώρο αυτό, έχουν προσφερθεί, αφιλοκερδώς, από κατοίκους των κοινοτήτων μας, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά και περηφάνια την προσπάθεια διατήρησης και λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου.

Βασικός στόχος ήταν η συγκρότηση ενός χώρου, στον οποίο ο επισκέπτης να δημιουργεί μια πλήρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας μιας παραδοσιακής οικίας των αρχών του 20ου αιώνα, με όλα όσα συμπλήρωναν τους χώρους της, έτσι που να εξυπηρετεί  τις ανάγκες των κατοίκων της. Παράλληλα, ως χώρος, να είναι λειτουργικός και να μπορεί, με την ιδιότητά του ως Πολιτιστικού Κέντρου να φιλοξενεί διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης - Πολιτιστικό Κέντρο εγκαινιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2013 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
 

Φωτογραφίες από το μουσείο

Φωτογραφίες από την μόνιμη έκθεση του μουσείου

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων