Τομέας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
Τα Κοινοτικά Συμβούλια Πέρα Χωριού και Νήσου, Αγία Βαρβάρας και Αλάμπρας προχωρούν στην λειτουργία προγράμματος καταπολέμησης της ποντίκας και των άλλων τρωκτικών με βιολογικό τρόπο, δηλαδή με ανθρωποπούλια.
Συγκεκριμένα μέσω της κοινής Υγειονομικής Υπηρεσίας των τριών τοπικών Αρχών και σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών θα τοποθετηθούν τεχνητές φωλιές με στόχο την προσέλκυση πουλιών. Η ύπαρξη τεχνητών φωλιών θα βοηθήσει τα ανθρωποπούλια να αναπαραχθούν και να αποικίσουν τις περιοχές κοντά και μέσα στις κοινότητες.
Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ποντίκας και των άλλων επιβλαβών και στη δραστική μείωση του αριθμού τους κατακόρυφα αφού είναι αποδειγμένο ότι καταναλώνουν πολύ μεγάλους αριθμούς ποντικών.
ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΥΛΙ (Tyto alba)
Το ανθρωποπούλι ή πεπλόγλαυκα στην Ελλάδα, ανήκει σε μια ξεχωριστή οικογένεια της τάξης των γλαυκόμορφων που είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο είδος της τάξης αυτής. Η οικογένεια αυτή είναι επιστημονικά γνωστή ως Τυτονίδες (Tytonidae) και συμπεριλαμβάνει 14 είδη κουκουβάγιας. Τα υπόλοιπα είδη κουκουβάγιας ανήκουν στην οικογένεια των Γλαυκίδων (Strigidae).Το ανθρωποπούλι (Tyto alba) είναι μια μετρίου μεγέθους κουκουβάγια που διαφέρει από τα άλλα είδη κουκουβάγιας αφού έχει ένα χαρακτηριστικό καρδιοειδές σχήμα προσώπου και συγκριτικά μακριά πόδια. Έχει σχετικά μεγάλο και στρογγυλεμένο κεφάλι, στρογγυλεμένες φτερούγες και μικρή ουρά που είναι καλυμμένη με άσπρα και ανοικτό καφέ-χρυσαφιά φτερά. Έχει μήκος γύρω στα 34 εκ. και άνοιγμα φτερούγων από 107-110 εκ. Συμπεριλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη πτηνών του Νόμου που προνοεί για την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2003.
Πως διατρέφονται τα ανθρωποπούλια
Το ανθρωποπούλι, όπως και τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά, σκοτώνει την λεία του για να τραφεί. Η διατροφή του περιλαμβάνει, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Το πιο κοινό είδος που αποτελεί μέρος της διατροφής του είναι τα ποντίκια και οι νυφίτσες, πάντοτε όμως σε σχέση με τη διαθεσιμότητα τέτοιων ειδών στην περιοχή όπου ζει. Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές στην Κύπρο ή αλλού μετά από ανάλυση των εμετικών συμπήκτων, ή και από απευθείας παρατηρήσεις, έχει διαπιστωθεί ότι το 93-99% της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά., συνήθως κυνηγούν μακριά από το χώρο που κουρνιάζου ή φωλιάζουν, δηλαδή 1-2 χιλιόμετρα από τη φωλιά τους για να τραφούν. Είναι περισσότερο δραστήρια κυνηγετικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα και 2 ώρες πριν την ανατολή του ήλιου. Αν υπάρχουν νεαρά που πρέπει να τραφούν το κυνήγι διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το κάθε ώριμο πουλί μπορεί να καταναλώσει 4-6 τρωκτικά κάθε βράδυ, πέραν από τα νεαρά που θα πρέπει και αυτά να τραφούν με μεγαλύτερους αριθμούς. Κυνηγούν σε ανοικτούς λιβαδότοπους, και έλη, κατά μήκος αυλακιών και δρόμων γι’ αυτό και πέφτουν συχνά θύματα ατυχημάτων από αυτοκίνητα
Είναι μονογαμικά είδη, δηλαδή παραμένουν με τον ίδιο σύντροφο για όλη τους την ζωή. Ωριμάζουν σεξουαλικά, στον ένα χρόνο και αυτό οφείλεται στο μικρό μέσο όρο ζωής τους που είναι μόνο δύο χρόνια Τα ανθρωποπούλια φωλιάζουν συνήθως σε τρύπες παλαιών κτιρίων, αποθηκών, εκκλησιών αλλά και γκρεμών με σχετικά άνετο εσωτερικό το οποίο διατηρείται σκοτεινό γι αυτό και οι φωλιές σχεδιάστηκαν για να έχουν τα πιο πάνω χαρακτηριστικά.
Το θηλυκό γεννά συνήθως μια φορά κάθε χρόνο από 4 μέχρι 7 αυγά ή και περισσότερα, αναλόγως της διαθεσιμότητας τροφής, περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.Τα νεαρά παραμένουν στη φωλιά για περίπου 9 βδομάδες μετά την εκκόλαψη. Οι ανάγκες τους για φαγητό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη φωλιά είναι αυξημένες αφού τα μεγαλύτερα μπορούν να καταναλώνουν μέχρι και 10 τρωκτικά το καθένα κάθε βράδυ. Αυτό αποδεικνύει τη χρησιμότητα των πουλιών αυτών υπέρ της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων και χημικών σκευασμάτων και πόσο χρήσιμα μπορούν να αποδειχτούν για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Τα νεαρά αρχίζουν να κυνηγούν από μόνα τους αφότου εγκαταλείψουν την φωλιά τους δηλαδή μετά από 3 μήνες περίπου.
Τα τρία Κοινοτικά Συμβούλια παρακαλούν όπως έχουν τη συνεργασία όλων των κατοίκων για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν πρέπει να ενοχλούνται τα πουλιά στην φωλιά τους και ούτε να σκοτώνονται αφού, εκτός της του ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο είδος, είναι και προστατευόμενο.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο προχώρησε ή στηρίζει τα πιο κάτω προγράμματα ανακύκλωσης
- Συλλογή σε νησίδες χαρτί, pmd, και γυαλί «Green Dot»
- Συλλογή ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών (WΕΕΕ )
- Συλλογή μπαταριών (ΑΦΗΣ )
- Συλλογή ρούχων «Ανάκυκλος»
- Τηγανοκίνηση ( Από Δημοτικά Σχολεία ) στηρίζεται από το Κ.Σ.
Προγραμματίζεται η εφαρμογή των πιο κάτω προγραμματών
- Κατ οίκον συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτή και PMD)
- Κατ οίκον συλλογής οργανικών αποβλήτων (πιλοτικά σε 300 κατοικίες)
- Κατ οίκον συλλογής κηπουρικών αποβλήτων
Το Κοινοτικό Συμβούλιο οργανώνει ή συνεργάζεται για την υλοποίηση διαφόρων εκστρατειών όπως:
- Ετήσια εκστρατεία καθαριότητας
- Εκστρατεία καθαριότητας ( Πρόγραμμα Let’s Do it )
- Για καταπολέμηση της ποντίκας,
- Για προστασία των Φοινικόδεντρων από τον Κόκκινο ρυγχωτός κάνθαρος (Rhynchophorusferrugineus)
- Για καταπολέμηση της μύγας
- Για καταπολέμηση των κουνουπιών