20/05/2013 - Έκδοση άδειας σκύλων

Προς όλους τους κατοίκους, κατόχους σκύλων

Σύμφωνα με τους Περί Σκύλων Νόμους του 2002 και του 2005, Ν. 184(Ι)2002 και Ν. 137(Ι)2005, οποιοσδήποτε κατέχει σκύλο (ηλικίας πέραν τον έξι μηνών) θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια κατοχής η οποία εκδίδεται από την Αρμόδια Τοπική Αρχή (Κοινοτικό Συμβούλιο).

Για το λόγο αυτό καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι δεν έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια κατοχής του σκύλου τους, να το πράξουν άμεσα διαφορετικά το Κοινοτικό Συμβούλιο θα υποχρεωθεί να προβεί σε καταγγελίες όπως προνοεί ο Νόμος.

Για την εξασφάλιση της άδειας απαιτούνται τα ακόλουθα:

  • Μόνιμη Σήμανση του σκύλου με Microchip
  • Εγγραφή του σκύλου στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (μαφού παρουσιαστεί το πιστοποιητικό μόνιμης σήμανσης (Microchip)
  • Βιβλιάριο Υγείας του σκύλου
  • Καταβολή των σχετικών τελών

Τα τέλη άδειας κατοχής σκύλου είναι
€ 20,50 για αρσενικά και θηλυκά στειρωμένα ή μη
€ 170,86. για επικίνδυνες φυλές στειρωμένων σκύλων

Τα Κοινοτικά Συμβούλια Πέρα Χωριού και Νήσου, Αγίας Βαρβάρας, Αλάμπρας και Λυμπιών, στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν την νομοθεσία και παράλληλα να βοηθήσουν τους κατοίκους που έχουν σκύλους να τους εγγράψουν με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, έχουν προχωρήσει σε προσφορές για τοποθέτηση Microchip στους σκύλους .Η τοποθέτηση του Microchip γίνεται από προσοντούχους και εγγεγραμμένους κτηνίατρους και με τις καλύτερες δυνατές τιμές.

Το διαγωνισμό για την τοποθέτηση Microchip την περίοδο αυτή τον κέρδισε ο Δρ. Μάνος Ολύμπιος για το ποσό € 12,30 + ΦΠΑ ανά τοποθέτηση Microchip (στην τιμή περιλαμβάνεται και η αξία του Microchip ).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας τους με το Βιβλιάριο Υγείας του σκύλου και αφού καταβάλουν τα τέλη για την έκδοση της άδειας κατοχής σκύλου θα λαμβάνουν σχετική απόδειξη και θα τους παραχωρείται εκπτωτικό κουπόνι το οποίο θα παρουσιάζουν στον κτηνίατρο. Το Κοινοτικό Συμβούλιο όταν παραλάβει από τον κτηνίατρο το πιστοποιητικό εγγραφής του σκύλου στο μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, θα εκδίδει την άδεια η οποία θα αποστέλλεται στον κάτοχο του σκύλου ταχυδρομικώς.


Γενικές υποχρεώσεις κατόχων σκύλων

1. Εξασφαλίστε την απαιτούμενη άδεια κατοχής η οποία πρέπει να ανανεώνεται μια φορά κάθε χρόνο (για την ανανέωση απαιτείται μόνο το βιβλιάριο υγείας).

2. Διατηρείτε το σκύλο σας σε συνθήκες καθαριότητας και ευημερίας (η συχνή φροντίδα του σκύλου και του χώρου διαμονής του και ο καθημερινός περίπατος είναι αναγκαία).

3. Μην προκαλείτε ενόχληση στους γείτονες (οι ακαθαρσίες των σκύλων και το συνεχές γαύγισμα είναι οχληρία).

4. Μην αφήνετε το σκύλο σας να κυκλοφορεί ελεύθερο στους δρόμους.

5. Κρατείστε το σκύλο σας δεμένο με ικανοποιητικό μήκος λουρί στο περίπατό σας.

6. Μαζεύετε τα περιττώματα από δημόσιους και/ή ιδιωτικούς ανοικτούς χώρους
(Περιττώματα σημαίνει κίνδυνος για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ).

7. Τοποθετήστε πινακίδα στην είσοδο της κατοικίας σας «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υγειονομική Υπηρεσία των Κοινοτικών Συμβουλίων Πέρα Χωριού και Νήσου , Αγίας Βαρβάρας και Αλάμπρας στο, τηλ. 22521570. Για τους κατοίκους της Κοινότητας των Λυμπιών στο τηλ. 22521656.

Από τα Κοινοτικά Συμβούλια Πέρα Χωριού και Νήσου , Αγίας Βαρβάρας, Αλάμπρας και Λυμπιών.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων