Συμβουλευτικός Σταθμός ΙθάκηΣταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΙΘΑΚΗ», ΚΕΝΘΕΑ, Δήμου Ιδαλίου, Αγίας Βαρβάρας, Αλάμπρας, Μαθιάτη, Λυθροδόντα, Λυμπιών, Πέρα Χωρίου-Νήσου, Ποταμιάς, Σιας και Δήμου Τσερίου

Ο Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΙΘΑΚΗ» ιδρύθηκε το 2003 μετά από τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων έπαιρνε ανησυχητικές διαστάσεις. Σήμερα ο Σταθμός λειτουργεί προγράμματα πρόληψης και θεραπείας εξαρτήσεων ως επίσης παρέχει και συμβουλευτική για διάφορα θέματα σχέσεων και ψυχικής υγείας.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 1. Σχολείο Χωρίς Καπνό
  Πρόγραμμα έξι συναντήσεων για παιδιά 10 ως 16 ετών, στα πλαίσια του οποίου τα παιδιά ενημερώνονται για το κάπνισμα ως εξάρτηση και τις σύγχρονες μορφές με τις οποίες θα το συναντήσουν (π χ ναργιλές, ηλεκτρονικό τσιγάρο). Στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες αντίστασης στην πίεση των συνομήλικων ώστε να αποφύγουν τη χρήση καπνού.
   
 2. Ταξίδι Ζωής
  Το Ταξίδι Ζωής είναι πρόγραμμα έξι συναντήσεων για παιδιά 10 ως 14 ετών στα πλαίσια του οποίου τα παιδιά εξερευνούν τα συναισθήματά τους, καλλιεργούν την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν να βάζουν στόχους και αποκτούν δεξιότητες διαχείρισης του θυμού και λήψης αποφάσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα αγωγής υγείας.
   
 3. Οικογενειακό Συμβούλιο
  Το Οικογενειακό Συμβούλιο είναι πρόγραμμα έξι συναντήσεων και αφορά γονείς ή υποψήφιους γονείς. Στα πλαίσια του προγράμματος οι γονείς εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν τη δημοκρατία στο σπίτι και να λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις με τα παιδιά τους για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια. Μέσα από το πρόγραμμα συζητιούνται επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους γονείς όπως οι ουσίες εξάρτησης, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η χρήση της τεχνολογίας, οι έξοδοι των παιδιών, το ζήτημα της φιλίας στην παιδική και εφηβική ηλικία κλπ.
   
 4. Οικοδεσπότης
  Πρόγραμμα μιας μέχρι τριών συναντήσεων όπου ο λειτουργός επισκέπτεται τα σπίτια ενδιαφερόμενων γονιών και προχωρεί σε παρουσίαση θεμάτων συναφών με τις εξαρτήσεις στους γονείς και τους φίλους τους, όπου σε μικρή ομάδα μπορεί να συζητηθούν σχετικές με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τις εξαρτήσεις ανησυχίες.
   
 5. Ποδηλαταπόδραση
  Ποδηλατικές εξορμήσεις στη φύση εφήβων και νέων με λειτουργό του σταθμού ώστε να καλλιεργηθεί η υγιής απασχόληση.
   
 6. Γνωρίζω, έχω άποψη και επιλέγω αν καταναλώνω αλκοόλ, καταναλώνω υπεύθυνα
  Πρόγραμμα τριών συναντήσεων σε στρατόπεδα της Ε.Φ. όπου ενημερώνονται οι φαντάροι για το αλκοόλ, τους κινδύνους από την κατάχρηση και την υπεύθυνη κατανάλωση.
   
 7. Click for Support
  ΝΕΟ Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο θα αναπτυχθούν τεχνολογικά μέσα πρόσβασης σε δύσκολες ομάδες με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Άλλες υπηρεσίες του τομέα πρόληψης αφορούν την παροχή διαλέξεων όπου κληθεί ο τομέας, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις των εμπλεκόμενων κοινοτήτων και τη διεξαγωγή ημερίδων και συνεδρίων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η ΙΘΑΚΗ παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής απεξάρτησης σε εξαρτημένα άτομα από ναρκωτικά, αλκοόλ ή τζόγο. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν κινητοποίηση, ώστε το εξαρτημένο άτομο να αναπτύξει επιθυμία για μείωση ή διακοπή της χρήσης, καθώς και βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ψυχολογική θεραπεία για άτομα που είναι ήδη αποφασισμένα να διακόψουν τη χρήση. Επίσης, παρέχουμε υπηρεσίες σε οικογένειες εξαρτημένων ατόμων, οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν καλύτερα για τη χρήση και να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης του εξαρτημένου μέλους.

Υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Θεραπείας

Παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής ή /και ψυχολογικής θεραπείας σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εξωτερική βάση (δεν απαιτεί νοσηλεία). Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να αποταθεί στην ΙΘΑΚΗ για προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα γάμου, κατάθλιψη, άγχος κλπ.

 • ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.
 • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

Βασικές Αρχές που διέπουν τη λειτουργία του σταθμού είναι η υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Όλες οι πληροφορίες που συζητούνται στα πλαίσια του σταθμού είναι εμπιστευτικές εκτός αν κινδυνεύει η ζωή του πελάτη από σοβαρή πρόθεση για αυτοκτονία ή δολοφονία ή σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, ατόμου με νοητική στέρηση ή ηλικιωμένου. Σε περίπτωση όπου ισχύει κάποια από τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από την εχεμύθεια ο πελάτης ενημερώνεται και σε συνεργασία μαζί του λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αναλόγως της περίπτωσης.
Η αποχή από τη χρήση δεν είναι προϋπόθεση για να λαμβάνει κάποιος υπηρεσίες από την ΙΘΑΚΗ. Απαιτείται όμως το άτομο να προσέρχεται στα ραντεβού ΧΩΡΙΣ να είναι υπό την επήρεια ουσιών. Σε αντίθετη περίπτωση το ραντεβού δε θα γίνεται και θα προγραμματίζεται άλλο.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων